TBF

Fundamentul zilei #86

F

Cel mai productiv program de lucru pe care l-am implementat pana in prezent in companii a fost: 2-1-2-2.

Mai precis… Oamenii lucreaza 2 zile, apoi 1 pauza, apoi inca 2 zile si, in final, 2 pauza. Luni si Marti se lucreaza. Miercurea este libera. Joi si vineri lucreaza, iar apoi sambata si duminca liber.

In afara de cresterea productivitatii saptamanale, acest program de lucru duce la angajati fericiti, motivati si care stau pe termen mai lung in companie.

Lunea este o zi groaznica pentru ca stii ca urmeaza 5 zile de munca. Creierul nu vrea sa dea totul in fiecare zi pentru ca stie ca are nevoie sa dozeze energia pentru a ajunge cu bine la finalul saptamanii. Insa daca stie ca dupa primele 2 zile va putea sa ia o pauza, atunci va lua piciorul de pe frana. In plus, miercurea libera le permite oamenilor sa isi rezolve problemele administrative de acasa, pentru a se bucura mult mai mult de weekend. Iar acea pauza de o zi in mijlocul saptamanii ajuta angajatii sa se refocuseze pe ceea ce este important, nu pe ceea ce este urgent.

Si nu… nu spun sa le scazi oamenilor salariile pentru ca lucreaza 4 zile pe saptamana in loc de 5. Nu uita, in cele 4 zile iti aduc mai multe rezultate. Plateste-ti oamenii pentru productivitatea reala, nu pentru timpul petrecut la munca.

Am implementat acest program pentru prima data in urma cu 8 ani, iar acum tari ca Noua Zeelanda si Finlanda sunt in stadii avansate de implementare. Normal ca nu au luat ideea de la mine, insa din ce in ce mai multe tari si companii realizeaza ca programul clasic de 5 zile cu 2 libere nu este nici pe departe cel mai productiv si duce la demotivare, nefericire si stres.

TBF
Copy link
Powered by Social Snap