TBF

Episodul #24

E

În acest episod îl am ca invitat pe bunul meu prieten Cristian Panaite, fondatorul KiloStop, cea mai mare clinică de nutriție și slăbit din România.

Atunci când l-am cunoscut pe Cristi, în urmă cu 8 ani, avea un cabinet mic de nutriție și voia să ajute cât mai mulți oameni să fie supli și fericiți. Deși eram foarte sceptic cu privire la serviciile din industria de nutriție și slăbit, Cristi era o alta rasa de doctor. Era un doctor care nu vorbea din lucrurile învățate în facultate, ci din studii actuale. Era un doctor care își ocupa jumătate din timpul lui pe cercetare. Era un doctor care cumva rămăsese neinfectat de ego-ul școlii de medicină și punea orice presupunere la test.

Asculta episodul pe: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Stitcher

În doar câteva ore de stat de vorbă cu el, am primit informații de ultima oră din nutriție, sănătate și slăbit de care nu mai auzisem niciodată. Atunci am știut că trebuie să ajut acest om minunat să construiască o afacere care să schimbe cât mai multe vieți.

În consecință, am lucrat alături de Cristi timp de aproape 2 ani și am crescut Kilostop de la un cabinet la 4 clinici și aproape 50 de medici. A fost o călătorie care pe mine m-a schimbat ca om, dar în același timp am reușit să ajutăm zeci de mii de oameni să slăbească sute de mii de kilograme.

Deși am ieșit din KiloStop în urmă cu mai bine de 5 ani, Cristi continuă să reinventeze industria de slăbit și nutriție, continuă să vină cu cercetare și studii care să arate că slăbitul și nutriția sănătoasă nu trebuie să fie grele și neplăcute, continuă să transforme viețile oamenilor chiar dacă este nevoit să contrazică marile corporații.

În acest episod vom vorbi despre mituri în nutriție, despre reglarea metabolismului, despre cum să fi un gurmand suplu. Vom vorbi despre motivul pentru care a renunțat la veganism după ani de zile și care sunt cele 4 secrete pentru un stil de viață echilibrat: dieta fără dietă, postul negru intermitent, sportul fără sport și postul terapeutic.

Apoi trecem în business și vorbim despre cum conduci un business atunci când nu ești bun ca manager ci ești mai mult un vizionar și lider, despre cum faci marea masa de oameni să renunțe la miturile societății și să accepte informații științifice care par controversate, despre scopul cărților în educația societății, despre mitul automatizării unui business și de ce afacerile total automatizate s-au inventat cu mulți ani în urmă (și anume manageri capabili), despre separarea contextelor de prietenie și muncă cu angajații… și multe alte subiecte interesante.

Crede-mă că este un episod care îți poate schimba viața.

Link
https://www.kilostop.ro/

Transcript

(CP) – (0:03:08): Bună Răzvan! Am așteptat cu nerăbdare momentul întâlnirii noastre pentru că…ne cunoaștem de peste 10 ani și…este un moment în care îți cer din nou ajutorul acum în TBF Show, în challenge-ul meu de a-mi reinventa businessul după 11 ani, de a reinventa clinica de nutriție KiloStop. În același timp vreau să împărtășesc cu oamenii și cu antreprenorii care ne ascultă atât din pasiunea mea pentru nutriție și pentru o viață sănătoasă și pentru cum poți să ajungi la 100 de ani vesel și sănătos și plin de energie și să joci tenis cu nepotul sau strănepotul tău, care e pasiunea mea….  

(RC)– (0:03:52): Nu știu dacă se mai joacă tenis atunci….

(CP) – (0:03:55): Ce versiune de tenis or fi jucând….și la fel…să-i ajut să învețe din greșelile mele. Pentru că…pot să spun cum este să lucrezi în nutriție, într-un lucru în care toată lumea știe nutriție ca și fotbalul, ca și politica, cum e să te lovești de durerile creșterii, cum e să nu delegi de frică să nu fi înșelat și după aceea retragi în cochilia ta…după aceea cum e să nu…nu sistematizezi businessul pentru că lucrezi într-o clinică unde totul e personalizat; medicii au această credință că totul este personalizat, i da, lucrăm cu pacienți și nu cu boli, și vreau să-ți cer ajutorul pentru că criza Covid m-a ajutat să-mi restructurez viziunea; după 11 ani sunt altceva și îmi doresc altceva și o să împărtășesc și din experiența mea: cum e să lucrez de 2 ani, de 2 ani de zile lucrez 2 săptămâni pe lună, din Franța, și ce m-a ajutat și pe mine…asta să…să fac. Așa că…sunt nerăbdător să primesc sfaturile tale, pentru că intrăm într-o epocă a online-ului, a consultațiilor la distanță prin telemedicină și îmi doresc din toată inima să simplific cât mai mult businessul, să pot să ajut cât mai mulți oameni pentru că este simplu și clar și să aduc multă, multă valoare oamenilor cu probleme de greutate, pentru că cred că e mare nevoie. Vreau să-ți mulțumesc Răzvan pentru că….nu știu…pentru ambiția, perseverența, viziunea ta și pentru prietenie și pentru ce faci cu podcast-ul ăsta și pentru generozitatea de a da informații pe gratis. Și vreau să încep prin a-ți spune mulțumesc încă odată pentru că m-ai ajutat să cresc businessul meu de 5 ori în 2 ani, pentru că m-ai învățat și marketing și management; că eram un doctor pasionat, dar cu 0 experiență în management și marketing. Aveam o viziune cu care te-am atins, și de-asta știu că ai venit să lucrezi lângă mine și…. ce să zic…un business….nu poate crește mai sus decât liderul lui. Așa că… cu tine am ajuns la 4 în 2013, acum sunt la 3 clinici din care una sunt partener cu 50%, merită să împărtășesc din asta…să înțeleagă oamenii, practic, cum e antreprenoriatul cu adevărat și care sunt durerile și plăcerile lui      

(RC)– (0:06:22): Și eu vreau să-ți mulțumesc…aproape toată fundația de nutriție…ce înseamnă o viață sănătoasă am luat-o de la tine; în anii în care am lucrat în KiloStop, în businessul ăla și l-am crescut împreună și…nu știu cât de bine eram eu ca om acum, pur și simplu ca sănătate, pentru că nu înțelegeam…. pur și simplu…nu înțelegeam…enorm de multe lucruri și încă mi se pare remarcabil cu…oameni pe care-i respect, oameni care au reușit lucruri remarcabile în viață, cred, când vine vorba de nutriție, de mă iau cu mâinile pe cap…de cap și-mi vine să mă arunc de la etaj. Adică, miturile ăstea despre nutriție sunt atât de bine sedimentate în societate, încât oamenii nici nu se gândesc să…se întrebe dacă aia chiar o fi corectă, dacă chiar așa o fi. Și toată partea aia și mai ales de a te documenta, de a învăța din research-uri, de a asculta studiile, nu de a asculta părerile când vine vorba de nutriție și sănătate, toată partea aia am luat-o de la tine așa că eu și familia mea îți mulțumim mult….        

(CP) – (0:07:36): Din toată inima Răzvan și știi că n-aș fi putut să fac altfel. Adică, eu asta sunt și probabil că asta ți-a și plăcut la mine și la KiloStop e că doresc din toată inima să inspir oamenii, să creadă că se poate, în primul rând. Să creadă pot să aibă o viață sănătoasă. Să realizeze ce e viața sănătoasă; pentru că asta ai făcut tu; ai realizat de la 23-24 de ani ce înseamnă să te ocupi de tine, ce înseamnă…pentru că mulți așteaptă doar la momentul la care se rupe ceva.    

(RC)– (0:08:05): Da….

(CP) – (0:08:06): Ce ți-a plăcut la KiloStop? Uite, e o întrebare care e importantă pentru mine! Până la urmă, tu ce-ai văzut bun la KiloStop? Mă rog, clinica asta, dacă e să dau…așa…așa un pic de cadru este….s-a fondat acum 11 ani…a plecat, pur și simplu, din ideea ce-ai face pentru mama ta dacă ar avea o problemă de greutate; i-ar da doar o dietă și-ai fugi și dacă n-ar avea rezultate mama…pur și simplu ai certa-o și ai trimite-o, ai spune că nu e serioasă, că e nesimțită, cum făceau unii medici pe vremea aia, care dădeau diete trase la xerox și este la fel pornită dintr-o viziune, pentru că viziunea KiloStop e că îmi doresc din toată inima, eu îmi doresc să trăiesc într-o lume de oameni supli sănătoși și fericiți. E foarte important pentru mine asta: să fie și fericiți! Să nu se chinuie când țin o dietă, știi? Pentru că cred, nu știu motivul pentru care existăm, e…cred că oricâte kg ar avea…nu știu…oamenii, nu trebuie să fie judecați pentru cum arată și mai mult decât atâta, nu trebuie să se chinuie când vor să slăbească; pentru că nu este despre voință, despre diete, despre chin, ci este, undeva, despre obiceiuri, despre echilibrarea metabolismului, despre mâncare bună și gustoasă; despre cum să fii gurmand, asta cred din toată inima că se poate să fii un gurmand suplu și îndrăznesc să spun că eu sunt așa ceva.      

(RC)– (0:09:26): Da! Cunosc!  

(CP) – (0:09:28): Iar misiunea este pur și simplu KiloStop e locul în care prin care ajutăm oamenii să slăbească, să se mențină și să evite, practic, bolile mâncând sănătos. Dându-le niște diete și în același timp ajutându-i să reușească. Cum să faci să faci, știi? Iar rolul nostru este…rolul la KiloStop pe care ni l-am asumat este de medic și de ghid pe acest drum. Pentru că ai nevoie atât de o informație bună, de un diagnostic bun cât și de un ghid pentru că lucrurile nu sunt simple; sunt foarte multe capcane. Nu știu…..când îți spun întrebarea mea-i acuma….când îți spun despre KiloStop și despre nutriție, până la urmă ce ți-a plăcut aicea? Cum ai văzut că sunt lucrurile diferite față de ce făceau alții sau ce te-a atins pe tine     

(RC)– (0:10:14): Măi, când ne-am întâlnit noi, nu prea exista un business…era un cabinet…. Adică era….un cabinet care…puteai să-l faci în 3 zile…. 

(CP) – (0:10:26): Erau 3 cabinete…erau 3 cabinete….dintre care unul lucra doar unu jumate pentru că asta a fost viziunea mea. Nu mi-am făcut de la început cabinetul, am închiriat ceva, care era foarte mare pentru mine…chiria aia de 1000 de euro pentru mine în 2009 era extrem de mare pentru mine, dar cu toate astea am lăsat acele cabinete goale, ca să le umplu. Pentru că cred că este despre a face o schimbare mai mare decât prin propriile mele mâini….  

(RC)– (0:10:53): Eu în momentul în care am venit…și nu, în niciun caz nu m-a atras businessul că businessul nu era! Ai fost tu pur și simplu! A fost prima oară când am văzut un medic care nu este blocat în niște presupuneri, care îți poate veni cu studii din spate, și nu cu studiile pe care le-a învățat în școala de medicină, ci cu studii făcute acum o jumătate de an, cu o deschidere de a cerceta, de a nu rămâne blocat în ceva de genul…dacă așa se face….atunci aia e. Dacă vine ceva care îți dă puțin peste cap convingerile sau ce-ai învățat în școala de medicină, pur și simplu s-o refuzi. Și asta e ce-am întâlnit acolo. Ce-am întâlnit la tine! A fost pasiunea reală pentru a ajuta oamenii să slăbească și să trăiască sănătos, dar pasiunea aia….. avea știință în spate, iar asta e foarte greu de găsit. În toate domeniile! Pentru că toată lumea își dă cu părerea. Exact cum ai spus și tu: nutriția e ca fotbalul sau ca politica! Toată lumea o știe! La fel e și cu businessul. Toată lumea știe. Dacă te duci și întrebi angajații, ei știu imediat cum să-ți conducă afacerea și cum să-ți fie mai bine. Sunt cunoștințe generale. Ai fost singurul cu care am vorbit despre….o chestie de genul ăsta și care se vedea că vii cu studii din spate și dacă venea o presupunere și nu aveai studii în spate, spuneam: ok! Avem nevoie să facem cercetare! Să vedem cum se întâmplă în cazul ăsta, cum se întâmplă în cazul ăsta, cum se întâmplă în cazul ăsta; până când poate să ajungă lucrul ăla dat unui pacient sau oferit ca și sfat. Și mai mult decât atât, am văzut în tine un mic Tim Ferriss: testezi pe mine, testezi pe mine destul de multe lucruri încât să văd cum funcționează, testez pe mine postul negru, testez pe mine veganismul. Când noi ne întâlnisem, nu erai foarte trecut, de exemplu, în partea de veganism. Testez pe mine tot felul de lucruri și cred că asta e singura atitudine prin care poți cu adevărat să oferi ceva, cu adevărat de valoare. În ultimii ani, cred că, am fost contactat de…cred că am trecut de 50 pe aceeași industrie, știi, cu care-i KiloStop-ul. Fiecare cu ideea lui, fiecare cu franciza lui venită dintr-un loc sau din altul și…nu m-am implicat în niciuna pur și simplu pentru că….habar n-au ce vorbesc! Sincer! Vin cu idei de genul: trebuie să mâncăm paleo! Vreau să fac o chestie de mâncat paleo! Stai puțin că paleo nu e totul! Nu poate să fie totul sau cu lucruri ultra-simplificate de genul: alimentul ăla e rău, alimentul ăla e bun; alimentul ăla e rău, alimentul ăla e bun. Din nou, nu așa se face! Nu există studii care să te susțină în toată povestea aia. Și-aia e cea ce mi-ai oferit și ceea ce am putut să cred. Am putut să cred că se poate crea un sistem, chiar dacă sunt așa-zise consultații personalizate. Normal că sunt personalizate, dar în același timp, și la mine de exemplu, când lucrez cu antreprenori diferiți sau când lucram cu antreprenori diferiți, cumva impresia că implicarea mea în businessul ăla înseamnă personalizarea tehnicilor. Dar, de fapt, sunt aceleași fundamente, care le pui în câteva feluri diferite, dar fundamentele sunt aceleași. Asta am văzut la tine. Ăsta a fost unul din lucrurile ălea. Că te duceai la fundamente, nu la lucruri din astea de suprafață de genul: pâinea nu-i bună. Băi, lasă-mă dracu! Pâinea are și ea niște calorii ca orice alt rahat care-l bagi în gură!               

(CP) – (0:14:47): Dacă-mi dai voie, o să-ți dau perspectiva, că dacă nu poți să te bazezi pe un lucru pe mine și pe ce te admir pe tine că pot să mă bazez și eu pe tine, că dacă ne vedem peste doi ani și nu vorbim unul cu altul în 2 ani, poți să fii sigur că sunt în alt loc și am crescut și am studiat și sunt de acord să-mi las presupozițiile și să-mi las credința, de exemplu, am crezut multă vreme…erau foarte multe studii că vegan înseamnă sănătate, în momentul de față am înțeles că asta este bună pentru o anumită etapă din viață și într-un anumit fel, știi? Adică, o să-ți spun, de exemplu acuma cum lucrez, ce tip de stil de viață țin de aproape 2 ani, cum am ajuns la greutatea, eu personal, la greutatea și un procent de grăsime de….. constant în jur de 9,9 -10,2, în zona asta % și că mă simt cel mai bine decât m-am simțit vreodată și nu este dieta vegană răspunsul, știi….   

(RC)– (0:15:44): Hai să share-uim asta…Eu share-uiesc pe-al meu, tu share-uiești pe-al tău și hai s-avem un mic debate și pe studii, că de fiecare dată, ăsta a fost probabil, lucrul meu preferat în a lucra împreună. Creșteam business-urile dar intram în chestii de genul ăsta și erau lucrurile din care ieșeau cele mai frumoase chestii.   

(CP) – (0:16:04): Da! O să vezi în același timp…când vorbim despre  nutriție, îți spun de pe acum când împărtășești o experiență este vorba, de avatarul, știi…avatarul bărbat de 30 de ani, când tu împărtășești experiența, știi? Adică, asta trebuie s-o cadrăm de la început. Lucrurile se schimbă la 40 de ani sau la 50, unu și sunt diferite, la femei, de exemplu, iarăși diferite, și la femei și femeile după ce fac copii sau după menopauză. Deci, dacă este, mereu trebuie să cadrăm că lucrurile putem să le dăm doar din perspectiva…din perspectiva noastră când vorbim de sfaturi de la noi, iar când ajung în clinică și când îi văd ca și medic, atuncea am grijă să-mi las lucrurile deoparte și să le dau oamenilor ce e mai bun pentru ei. Hai să….uite, o să-ți spun ce fac exact acum, și cum undeva, pentru că știu că am acest talent de expert de auzeam vorbind în TBF Show cu alți experți, cu alți arhitecți sau așa și e foarte greu să fii antreprenor pur și să nu-ți ții și pălăria de expert, care, câteodată, te duce să complici lucrurile, te duce să dedici prea mult timp expertului și prea puțin timp antreprenorului și businessul cade; sunt multe lucruri pe aici. Dar, în primul rând vreau să mulțumesc cuiva. Vreau să mulțumesc echipei mele! Pentru că am o echipă. Am manageri. Merge și să conduc afacerea și din Franța 2 săptămâni pe lună pentru că aici este familia mea acum și mă împart între una și alta, asta e încă mă împart! Și vreau să mulțumesc echipei! Pentru că sunt fenomenali și.. clinica e acolo, crește, e bine și după Covid 19 deși ne-a afectat semnificativ…asta vreau să zic în primul rând! Și mă bucur din toată inima că pot să am timp…și pentru pasiunile mele și pentru familia mea! Lucru pe care l-am învățat cu greu, pentru că…da…familia mea e acum jumate în Franța pentru că n-am știut s-o prioritizez și mi-am bușit familia alergând după business și la fel n-am știut să deleg și mi-am bușit managerii pe care i-am avut, a trebuit să am un șir de eșecuri în zona asta ca să pot să ajung la un echilibru, la o maturitate, știi, aici. Revenind la nutriție: îmi place foarte mult să lucrez cu antreprenori și-mi place foarte mult să inspir oamenii… la fel…creatori… oamenii la care, când vorbesc dacă ai avea 20 de ani sănătoși și fericiți, în plus față de….cât…cât o să…nu știu, poate acuma zici că o să trăiești până la 80 de ani, dacă ai avea 20 de ani în plus, ce-ai face cu ăia 20 de ani? Și de ce îmi place să lucrez cu antreprenori și am un program VIP pentru antreprenori? Este pentru că oamenii ăstia când le pui întrebarea asta, au “de ce-ul”: am 20 de ani în care mai pot să fac aia și aia și aia. La oamenii….care sunt…nu știu…prinși în poveștile or de angajat sau…nu au spiritul ăsta de creator…când le spui…să le dai…că primesc 20 de ani în plus, răspunsul este: 20 de ani să mă chinui sau ce? Nu-i vreau, știi? E spooky! Este chiar foarte ciudat pentru mine când…băi, dar poți să primești….nu cred…odată că nu cred….               

(RC)– (0:19:29): Știi bancul ăla cu….nu știu…ajunge Ion și Măria la…ajung la 70 de ani și Măria vine și zice: bun, de azi nu mai avem 70 de ani ca să putem să mai trăim și noi cât mai mult; ne-apucăm mâncăm vegan, facem mișcare…așa se…pe ideea….că se chinuie, știi? Și fac toate astea…mai trăiesc încă 30 de ani, mor pe la vreo 100. Ajung în Rai…Acolo puteau să mănânci orice fără să te îngrași, nu aveai nevoie să faci sport, puteai să dormi oricând și era o eternitate. La care se întoarce Ion la Măria: Fir-ai dracu tu să fii, puteam să fim aici de-acum 30 de ani!    

(CP) – (0:20:20): Da…vezi….este o…este o credință pe care îndrăznesc să spun că prin exemplul personal și prin oamenii cu care lucrez și prin mentorii pe care-i am, pentru că, asta am învățat și de la tine, tu de la cei mai buni oameni din lumea asta și plătești ca să lucrezi cu ei, eu îndrăznesc să spun c-am avut mentori în România, din toată inima, dar acum…mă duc și plătesc mii de euro pentru…să lucrez cu cei mai buni…din lume…aici nu mă…nu mă compar cu ce e în România pentru că, cu tot respectul, este foarte mult amatorism….   

(RC)– (0:20:58): Este…este enorm de mult….nu se vorbește pe cercetare…este foarte puțină cercetare care se face în România! Ăsta e unul din lucrurile care mă disperă și ziceam și pentru antreprenori, deci…antreprenori care cheltuie mult mai mulți bani pe hainele pe care le poartă, și aicea vorbesc de oameni care se tot afișează și mari guru decât pe cercetare. La noi este amatorism! Noi nu creăm lucruri; noi facem…maximum pe care-l facem este niște comerț și…nu așa crește o țară…nu așa poate să crească o țară! Dar, în același timp, avem mândria a dracu de român, că, să  nu mergem la polonez, știi, să nu mergem la ungur, să nu mergem la neamț, să nu mergem la american, ar trebui să le știm noi de aici, așa că da, de acord cu tine!     

(CP) – (0:21:48): Lasă-mă să-ți spun într-un minut care-i filosofia cu care lucrez acuma cu oameni și pur și simplu ce-am aplicat pe mine, ce-am testat pe mine și ar trebui….și am testat și-am aplicat pe mine după ce am citit n studii, eram convins că veganismul este soluția, pentru că la fel, acolo era momentul….momentul ăla…era momentul ăla….viziunea în care se ducea…se ducea nutriția, iar acum, hai să-ți spun pe scurt cum lucrez cu mine și cum lucrez cu antreprenorii pe care-i ajut. Pentru că apropo de asta, am decis să lucrez cu maxim 4 sau 5 odată, în idea asta de a… să pot să dau cel mai bun lucru pe care pot să-l dau. Să fiu aproape de ei mereu pe whatsapp, printr-un program în care să fiu cât mai…exact ce-înseamnă program VIP, adică să ai nutriționistul lângă tine, încât să poți să-l întrebi orice. Ceea ce… ai beneficiat și tu când stăteam lângă tine. Am spus: de ce nu pot să am doar prieteni să nu mai am pacienți; de ce nu pot să lucrez doar cu oameni care îmi face mare plăcere să lucrez, așa că hai să-ți zic viziunea de acum. Am 4 secrete: hai s-o luăm așa! Primul secret este dieta fără dietă și zic Healthy keto, de ce, explic imediat ce înseamnă Keto. Este….pentru că e prima dietă pe care o știu la care nu ai voință să o ții. Dar trebuie să excluzi anumite alimente, o să-ți spun imediat, dar dintr-un motiv metabolic! Este dieta care targetează metabolismul înainte, ca schimbându-ți metabolismul, dacă metabolismul tău are nevoie să fie schimbat, pentru că revin, pentru cei care au 20 de ani și ascultă asta și doar dacă mănâncă un pic mai puțin, n-au nevoie de asta. Dar, pentru cei care au metabolism care e deja stricat, e deja…pur și simplu poate că au 40 sau 50 de ani și lucrurile se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Ei, ai nevoie să targetezi hormonii! Să te ocupi de hormoni ca să pui…să pui practic organismul în mod de ardere a grăsimilor și după aceea vine slăbitul, slăbitul cu adevărat fără efort sau cu mult mai puțin efort. Asta-i prima fază, asta-i primul secret: dieta fără dietă. Ce înseamnă keto? Keto înseamnă o dietă care să îți creeze corpi cetonici; acești corpi cetonici sunt niște produși de arderea grăsimilor și asta o obții doar reducând nivelul de carbohidrați. E adevărat! Vorbeai de pâine! Nu mănânc pâine. Sau mănânc extrem de putină în zona asta doar când am nevoie; e și aicea o discuție: ce poți să faci la început în dieta asta, ce poți să faci mai încolo. Deci, nu mănânci glucide! Trebuie să ții glucidele undeva în 20-25 de grame de glucide pe zi, da? Poți să mănânci dar nu sunt foarte multe! Și la fel ce e foarte important este nu este o dietă High Protein cum este; nu este acel piept de pui cu salată! Este pieptul de pui cu sos gongorzola și salată. Este o salată în care pui avocado; este o salată în care pui migdale, este o salată în care pui ulei de măsline și nu mai contează neapărat cât ulei de măsline pui; este dieta în care ridici grăsimile, care asta-ți dă o sațietate, creează corpi cetonici și-ți permite să nu mai ai pofte și să-ți reducă natural nivelul de foame, astfel încât, când te uiți în farfurie, și te uiți, de exemplu că este singura dietă în care poți să mănânci o carne grasă sau un pește gras. Ai nevoie de asta! Cu asta te simți bine! Iar natural se întâmplă bucata de reducere a porțiilor, de reducere a numărului de mese; nu mai trebuie să te lupți. De-asta sunt…sunt foarte pasionat de asta!                

(RC)– (0:25:50): Deci, dieta Keto…în dieta Keto minimizezi…. 

(CP) – (0:25:54): High fat…este high fat, low carb!  

(RC)– (0:25:57): Ceea ce e puțin…pentru majoritatea oamenilor când aud! Pentru că majoritatea oamenilor se feresc de grăsimi, pentru că cred că dacă mănânci grăsimi te îngrași, nu asta e…nu așa funcționează corpul. Se numesc grăsimi, dar nu înseamnă că se transformă automat în grăsime și partea cu metabolismul voiam să o mai explicăm puțin….  

(CP) – (0:26:20): Deci, partea cu metabolismul este simplu. Cât timp mănânci ești dependent de carbohidrați; cât timp ai mulți carbohidrați în dieta ta, glucide, carbohidrații sau glucide e același lucru, corpul tău prioritizează glucidele ca și combustibil, că nu arde aproape deloc grăsime. Ai nevoie să reduci cantitatea de glucide ca să scadă și insulina, insulina care este hormonul care dacă este la nivele înalte, cum este la mulți, blochează pur și simplu arderea grosimilor. Mănânci puțin, ți-e foame și nu se întâmplă cum se întâmplă…și nu scazi din…nu scazi din greutate, ba poate scazi din greutate din masa musculară și nu din grăsime. Deci, de-asta este important să mănânci carbohidrați puțini ca să-ți reglezi în primul și în primul rând cantitatea de insulină, să poți să arzi grăsime. Da…cum ai spus…este foarte…foarte contraintuitiv de genul: cum să mănânc grăsime ca să ard grăsime; nu trebuie să mănânci foarte multă grăsime pentru dieta Keto. Pur și simplu dacă ții un post negriu și nu mănânci nimic, tot corpi cetonici faci. Deci, corpii cetonici apar natural dacă mănânci nimic. Pentru că nu mănânci nici glucide și-ți mănânci din propria grăsime, da? Cam asta este… asta înseamnă Keto și înseamnă în primul și în primul rând să-ți schimbi metabolismul; durează o lună 2, 3 pentru unii până când ajung, nu să aibă rezultate….       

(RC)– (0:27:47): Aicea vreau să clarific pentru că am întâlnit destui oameni care nu înțeleg foarte bine c e înseamnă metabolism. Metabolism înseamnă câte calorii consumi tu fără să faci nimic, doar să trăiești, da?   

(CP) – (0:28:00): Aia e metabolismul bazal. Rata metabolismului bazal. Metabolismul așa,  definiție este: suma reacțiilor chimice care se desfășoară în corpul tău acum, care sunt câteva mii; deci, despre asta vorbim, de fapt. Și acest metabolism cu toate aceste mecanisme este reglat în primul și în primul rând de hormoni. Când ți-e foame: este un hormon care-ți spune: mănâncă! Și nu vrei! Este instinctul! Este modul în care organismul funcționează ca să se protejeze să nu mori! Pentru că nu vrei să pariezi împotriva instinctului pentru că dacă ți-e foame, poți să ții o dietă, dar doar pe termen scurt! Al doilea lucru pe care-l folosesc și ăsta e mult mai simplu este Intermitent fast, adică, atunci când am intrat în nutriție se credea că cinci mese pe zi, adică 3 mese și 2 gustări este idealul în nutriție; să-i dai corpului mereu să mănânce. Îndrăznesc să spun că…la fel cum am spus ani de zile că grăsimile sunt rele și da sunt anumite grăsimi care sunt mai rele decât altele. Nu mâncați margarină, da? Ok. Asta e o grăsime făcută de om, dar la fel…a fost prejudecata că dacă nu mănânci dimineața, ceva se întâmplă! Dacă nu mănânci și gustări, o să-ți scadă glicemia: ei, pot să spun că poți foarte bine să ajungi să-ți reglezi glicemia mâncând 2 mese pe zi și să n u mai ai niciun sindrom de foame sau niciun sindrom de hipoglicemie; pur și simplu dacă ai răbdare să te dezintoxici de toate glucidele, de toate…de toți carbohidrații rafinați pe care i-ai mâncat pe parcursul anilor și corpul tău este învățat acum cu prostia. Are nevoie de o dezintoxicare. Dezintoxicarea asta o faci atât cu Keto, cât și în a doua fază cu Intermitent Fast. Pe scurt ce înseamnă asta: înseamnă să mănânci într-un interval de 6 sau 8 ore pe zi și să nu mănânci în restul intervalului. Adică, să nu bei decât apă, ceai sau cafea în restul orelor, în restul de 16 sau de 18 ore. Adică, mai precis înseamnă să mănânci la 1 și la 7 seara.        

(RC)– (0:30:14): Orice care nu are calorii. Adică,…..orice calorie te scoate din Fasting…din postul negru. Dar asta nu înseamnă că nu poți să bei ceai sau nu poți să mai…bei cafea, aveți grijă: nu îndulcită cafeaua, nu cu lapte, nu ceaiul cu lapte. Adică, orice lucru care are calorii îți strică Fast-ul. Ideea este să nu bagi calorii! Asta înseamnă Fasting și Intermitent Fast…. 

(CP) – (0:30:41): Mie la Fasting îmi place să-i zic, în sfârșit ceea ce îmi doresc de atâția ani, este dieta fără porții mici. Dacă în prima fază la Healthy Keto este dieta, iarăși care mi-o doresc: să te uiți în farfurie și să vezi…nu știu să vezi acolo smântână…sau să vezi…. o carne și aia să nu fie de pui și să fie o carne grasă sau să vezi un pește gras, în loc de acel pește alb, celebru care îți rămâne în gât cât de uscat este; să te uiți în farfurie și să nu-ți vină să crezi că ești la dietă. Asta înseamnă dieta fără dietă. Iar dieta fără porții mici este Intermitent Fasting-ul care-ți permite, dacă de exemplu, pentru o femeie să mănânce o mie de calorii pe zi în 3 mese și 2 gustări, înseamnă pur și simplu să mănânce cu penseta; când le reduci la 2 mese pe zi lucru ăsta îți permite să mănânci niște mese la care femeile chiar sunt șocate gen: mănânc atâta?! Nu pot să cred că este o dietă! Eu nu sunt făcut să chinui oameni! Deși, oamenii când vin la slăbit vor să se chinuie. Dar am căutat ce funcționează cel mai ușor și ajungi într-un mod la care menținerea începe să fie garantată dacă ții doar niște principii simple.         

(RC)– (0:31:49): Eu Postul Negru l-am început cu tine. Eram în KiloStop atunci. Am testat împreună tot felul de….de modalități de a ține post negru. Am testat 2 zile pe săptămână consecutive, am testat 2 zile pe săptămână, dar nu consecutive, gen: luni, marți mănânci, miercuri post negru, joi vineri mănânci, sâmbătă post negru, duminică mănânci sau chestii de genul ăsta. După care….am testat Intermitent Fasting-ul, exact ceea ce spuneai tu aici: mănânci într-un interval de 6 – 8 ore și în rest nu mănânci. Apoi, am testat o perioadă foarte lungă pentru mine, cu o mânca o singură masă pe zi; care la menținere, pentru mine a fost cea mai bună modalitate. Mie nu-mi place să mănânc puțin; pentru mine aia a fost groaznic oricând. Să mă așez la masă și să mănânc trei firimituri, mai bine nu mă așez la masă, deci nu….       

(CP) – (0:32:44): Dacă-mi permiți, doar la One Meal a Day este important ca acea masă să fie ideal pe la 5-6 maxim…..   

(RC)– (0:32:51): Da, da, da…..

(CP) – (0:32:52): Dacă masa asta este târziu, e mai rău decât să mănânci 3 mese….. 

(RC)– (0:32:56): Eu și-acuma…acuma sunt pe Intermitent Fasting-ul normal. Mănânc undeva pe la 1-2 ziua și mai mănânc pe la 6-7 încă o masă și cam gata, cam asta e. Asta e cea mai ușoară de ținut. E mai greu dacă vrei să slăbești și totuși mănânci o singură masă, pentru că, totuși nu mănânci destule calorii încât să te țină energia pe tot parcursul zilei și…..       

(CP) – (0:33:21): Și mai e un lucru…când mănânci o singură masă, atunci merită, la fel, să ai nutriționist. Pentru că masa aia trebuie să-ți…trebuie să intre toți nutrienții de care ai nevoie ca să nu faci alt deficite. Că de slăbit, slăbești, dar dacă-ți cade părul?   

(RC)– (0:37:37): Asta cu siguranță ai nevoie din toate. Cum să zic…știi filmele ălea cu ăia din Evul Mediu când făceau ăia ditamai petrecerea cu porci, cu mesele ălea pline…mie aia-mi place….aia-mi place…..

(CP) – (0:33:55): Păi, uite, eu te-aș duce înapoi cu 10 000 de ani sau cu 20 000 de ani și ți-aș spune că Fasting-ul și Feasting-ul, adică să nu mănânci nimic și să mănânci mult, la un moment dat când ai prins mistrețul și l-ai pus pe grătar, este absolut natural. Trebuie să ai grijă în același timp să știi că e important sunt oameni care, pentru care asta se poate transforma în anorexie și bulimie. Deci, sunt și nu toată lumea trebuie să facă asta. De asta merită să treceți și pe la medic pentru că sunt persoane la care acest stil de a mânca, îi distruge psihic, da? De asta spuneam că lucrurile astea se aplică la noi care suntem…. n-avem problemele astea. Dar revenind aici, asta e natural. Deci era natural să nu mâncăm nimic când eram vânători, culegători, să nu mâncăm nimic niște zile și când prindeam un animal, când se vâna, în special iarna, să mâncăm mult. Hai să trecem și la trei, că știu că și asta faci. Și amândoi discutam că am făcut de dimineață o bucățică din asta; la sportul fără sport. Al treilea secret al meu este sportul fără sport. Din zona care este cea mai mică cantitate de mișcare posibilă care să-ți dea cele mai mari beneficii și asta este High Intensity Interval Training: cum poți cu 3 minute pe zi, e adevărat spațiate între 6 intervale de 30 de secunde și cu repaus între ele și cu un pic de Warm Up înainte și cu un pic de Cool Down, adică încălzire a și răcirea, dar e o procedură în care faci efectiv mișcare trei minute într-un interval de zece minute, da, iar beneficiile sunt extraordinare și iarăși ajungem la hormoni. Și ajungem la hormoni High Intensity Interval Training și probabil că aici e simplu să intri pe youtube să scrii HIIT Training și să vezi că sunt n tipuri, da, să vezi cât de bine te simți și acuma pot să și explic, pentru că studiind hormonii, ce se întâmplă, ce face High Intensity Interval Training în minutele ălea? Ard vreo 60 de calorii. Nu e mult, dar îți pui corpul în mod real de agresiune pentru următoarele 10 sau 12 ore. Adrenalina non-adrenalina sunt 2 hormoni care dau voie și împing grăsimile afară din….din alfa-lipoicid, din celula grasă, care te ajută să dai jos, în special din grăsimea aia încăpățânată de pe burtă. Deci, High Intensity Interval este ceva ce te face să te simți bine cu aproape nu transpiri…cel puțin nu transpiri continuu….             

(RC)– (0:36:30): Aicea pot să adaug și eu ce-am experimentat în ultimii……. 7-8 ani. La mine se împart în 2: am scos cu Andreea, cu soția mea un nou termen; și anume, știi cum ai la nutriție Snacking, să mănânci ceva…niște așa…să ai snack-uri de sport. Un snack de sport cel mai folositor pentru noi și cel mai bun, mai ales pentru femei, dar și pentru bărbați sunt Kettlebell Swings. Căutați pe Google Kettlebell Swings. Îți pun tot corpul în mișcare. E un exercițiu Whole Body, îți întărește mușchii care are trebui să…care-i folosești în mod normal foarte, foarte des. Dar apoi, a fost partea cealaltă. Știi că eu sunt pasionat de forță și de greutăți și așa mai departe și…am vrut să văd care e Minimum Effective Dose.  

(CP) – (0:37:30): Doza eficientă minimă, care e cea mai eficientă doză minimă.  

(RC)– (0:37:33): Așa…pentru a crea creștere musculară și forță în același timp să poți să simți că ai forță în tine, dar să poți să petreci cât mai puțin timp. Și am observat cumva că…în afară de faptul că există așa ceva și este extrem de puțin cât ai nevoie, mai mult decât atât, te simți mult mai bine după un antrenament de 5-maxim 10 minute decât te-ai simți pentru a sta 2 ore în sală. Și ceea ce faci, sau ceea ce fac eu sau lucrul la care am observat cele mai mari creșteri sunt câteva exerciții care le tot repeți, care le faci, care îți antrenează tot corpul, dar ca și repetări, fac maximum două seturi și ideea este intensitatea lor, adică, să zicem că faci, nu știu, hai să luăm squat – genuflexiune cu bara în spate, da, faci până când simți că nu mai poți setul ăla. Cea mai mare tâmpenie pe care o văd în săli este setul de 10. Trei seturi de 10, trei seturi de 10 de-aia dacă te duci peste 2 ani de zile, arată tot la fel oamenii ăia și tot continuă să facă 3 seturi de 10. Pentru că corpul nu crește și stimulul hormonal de care ai nevoie, ca musculatura să crească, nu este primit decât atunci când îl scoți din zona de confort. Acuma…unii stau o oră în sală să își scoată corpul din zona de confort, când poți să faci asta cu maximum 2 seturi, dar sunt cu intensitate mare. Adică, băi, trebuie să doară cu adevărat.   

(CP) – (0:39:17): Andrea face asta?

(RC)– (0:39:18): Da! 

(CP) – (0:39:19): Din propria inițiativă? 

(RC)– (0:39:20): Andreea a ajuns să iubească asta pentru că….ceea ce urăsc majoritatea oamenilor la sport nu este intensitatea, este timpul…. 

(CP) – (0:39:29): Și transpirația! Și faptul că doare mult!

(RC)– (0:39:33): Nu neapărat că doare mult, ci doare pe o perioadă lungă. Pe când, când faci un set de exemplu de genuflexiuni cu bara în spate, faci 2 seturi de genul ăsta; ai vreo 40 de secunde de fiecare, dintre care din ălea 40 de secunde te doare foarte tare 10 secunde. Și asta e! Ai scăpat! S-a dus! Iar apoi te simți genial și-ți crește și musculatura și ăsta e unul dintre lucrurile pe care oamenii nu le înțeleg; că ar trebui să-ți crească musculatura, nu la un nivel idiot, oricum n-o să mănânci tu destule calorii ca să-ți crească la un nivel idiot, dar să-ți crească musculatura pentru că e unul din lucrurile care te menține sănătos la 60, 70, 80, 90, 100 de ani. Să poți să fii funcțional. Să nu mergi cu cocoașă, să nu mergi aplecat, să nu….. 

(CP) – (0:40:22): Ai perfectă dreptate! Eu acum când ți-am zis de High Intensity Interval ți-am spus că ăsta e undeva lucrul pe care-l consider, că astea 3 minute de mișcare pe zi sunt esențiale pentru că oamenii, cel puțin să începi, eu lucrez cu foarte mulți oameni, care…antreprenorii de care zic…este…mulți dintre ei nu sunt activi. Și-au dedicat viața la birou; acuma au ajuns la 40 de ani pentru că de obicei stau pe la 40-45 și-au văzut undeva businessurile cu sacii în căruță și acuma au decis să se ocupe și de ei. Și răspunsul este trebuie să-i iei gradat….ce faci după, ca următorul nivel, da, sunt perfect de acord cu tine că masa musculară prin tipul ăsta de High Intensity Weight Training este următorul lucru care este cel mai eficient. Și vrem să căutăm eficiența. Pentru că mie îmi place așa să zic: hai să facem lucrurile la fel de simple ca spălatul pe dinți. Pentru că atunci, asta vei continua s-o faci. Dacă te doare puțin și beneficiul este mare și beneficiul este și instantaneu că te simți ușor, te simți curat în gură și nu mai găsești resturi de mâncare și asta e instantaneu, cât și pe termen lung, că nu faci carii și nu te doare la dentist, da, atunci lucrul ăla vei continua să-l faci. Dacă este dificil, lucrul ăla îl faci doar în timp. Pentru că eu sunt obsedat ca și medic și ca și om care îmi pasă și lucrez în businessul ăsta de 15 ani, sunt obsedat de menținere. Degeaba ai slăbit, dacă te îngrași înapoi. Și atunci cum facem lucrurile simple? Cum facem o dietă pe care să n-o vezi ca pe o dietă? Și asta este ceva în zona…în zona Keto sau în zona vegan, să știi pentru femei care nu au metabolismul ăsta.        

(RC)– (0:40:10): Dar…de asta-mi vine apropo de asta…mie de-asta-mi vine să bat ăștia antrenorii de sport, că ăștia strică sportul. Antrenorii de sport ei nu sunt antrenori de sport ei sunt antrenori de oboseală.  

(CP) – (0:42:24): Asta trebuie s-o bagi…nu știu dacă ai băgat-o ca și cool până acuma….în TBF, dar trebuie s-o bagi….

(RC)– (0:42:28): Deci, scopul lor este să te obosească. Așa simt ei că-și fac treaba bine. Deci un om care n-a făcut niciodată sport, da intră pe ușa sălii și-și găsește un antrenor personal. Păi omul ăla n-ar avea nevoie de mai mult de 5 minute să stea în sala ai, în ziua aia. N-ar avea nevoie. În 5 minute poți să-i creezi efectul în corp astfel încât să stimulezi creșterea musculară, să aibă febră musculară, dar nu din aia să-l incapaciteze să nu mai poată să mai meargă la WC și omul va fi fericit și va veni a doua zi: nu-mi vine să cred cât de simplu a fost. Dar, nu! Ăia sunt antrenori de oboseală! Și cu nutriționiștii același lucru! Absolut același lucru! Eu am făcut, de exemplu o tâmpenie, când făceam creștere musculară și mâncam cam 8 ouă pe zi. Normal că m-am dus mi-am făcut analizele și am avut colesterolul 240, lucru care  u mi s-a mai întâmplat. Dar am primit apoi rețeta de la medic, știi, ce să nu mănânci ca să scadă colesterolul.   

(CP) – (0:43:31): Și erau fix alimentele care le mâncai sau ce? 

(RC)– (0:43:34): Nu! Dar nu avea sens! Nu mânca brânză, dar am voie vită. Păi, dar stai puțin că vita are același colesterol cu brânza. Dacă te uiți pe…adică, de ce îmi spui să…..

(CP) – (0:43:48): Da….lucrurile sunt destule de simple la colesterol. Lumea nu știe că 80% din colesterolul pe care îl ai în corp este făcut de ficatul tău, doar 20% este pentru un om normal, doar 20% este ceva care vine din afară. Deci, important la fel: să reglezi metabolismul. Să reglezi ficatul și cât colesterol face ficatul și ce tip de colesterol face ficatul, pentru că, crede-mă, nu este o problemă să ai colesterolul 240, cât timp ai un HDL mare, acel colesterol bun care curăță, iar al doilea lucru, ca să intru într-un mic detaliu, LDL colesterolul nu este un singur tip de colesterol. Este High Dense LDL colesterol și particulele mari pufoase…sunt 2 tipuri. În momentul de față, în America asta este un standard să faci aceste 2 tipuri; pentru că unul este legat de…chiar este legat de bucata de riscul cardio-vascular și celălalt nu are nicio treabă. Așa că un LDL colesterol mare nu înseamnă că ai un risc mare; este tot o suprasimplificare și este o suprasimplificare, care  pur și simplu pentru că până acum nu aveam… nu aveam uneltele să măsurăm. Acuma le avem. De ce nu le măsurăm? De ce medici nu prescriu asta? De ce nu există în România asta, deși ea a devenit standard în alte părți, da?  

(RC)– (0:45:15): La fel….același lucru îl văd suprasimplificarea asta în lupta asta cu Covidul care mă…mă sperie, pur și simplu! Am angajați care au părinții acum în ATI și așa mai departe. Angajați care au avut părinți cu Covid și…au fost ok. Și informații de la medici de genul un om mai este…mai poate să dea virusul la o săptămână sau ceva de genul ăsta spuneau medicii. Și apoi te duci în studii și nu există niciun studiu care să știe cu adevărat lucrul ăla! Niciunul! 

(CP) – (0:45:54): În primul și-n primul rând ce ar trebui medicii să recunoască este cât de puține lucruri știu. Numai că, pentru asta îți trebuie stimă de sine…îți trebuie stimă de sine să poți să ieși în fața oamenilor…și mă rog, și oamenii să te înțeleagă, să poți să ieși în fața oamenilor ca leader să spui: încă nu știm exact ce și cum, băi, și noi dăm cu banul! Nu știm! Pentru că asta s-a întâmplat! Nu știm cum să gestionăm asta!    

(RC)– (0:46:21): Da!

(CP) – (0:46:22): Acum ne-am prins undeva și putem, uite-te să funcționăm fără să mai închidem fabrici și uzine, da?  

(RC)– (0:46:28): Aș vrea să spui oamenilor câtă nutriție se învață în școala de….

(CP) – (0:46:34): În facultatea de medicină? Da, în facultate de medicină, nutriție se învață pe la biochimie și se mai învață după aceea în Igiena Alimentației, unde este văzut din punct de vedere sănătate publică, așa, adică foarte, foarte puțin; cred că 1% din….timp. Sub 1% din timpul de facultate, iar în…în rezidențiatul de Diabet-Nutriție și Boli Metabolice din 4 ani de zile, 3 luni sunt petrecute sau ar trebui să fie petrecute la nutriție. Și acolo înveți lucrurile nu din studii, ci cum se făceau acum 20 de ani și nimeni nu întreabă de ce se fac așa, știi? Cam asta e! Dar, hai să încheiem undeva, pentru că vreau să-ți dau pe scurt și-al patra chestie pe care o folosesc; pentru că ți-am zis: în primul și-n primul rând folosesc Dieta fără Dietă. Găsește-ți dieta care-ți resetează metabolismul și-ți poate controla hormonii și foamea, cu care n-ai o problemă s-o ții! Al doilea lucru este Intermitent Fasting-ul sau dieta fără porții mici ca să nu te mai frustrezi. Uitând-te în farfurie să nu-ți vină să crezi că ai o cantitate de dietă. Al treilea lucru este Sportul fără Sport sau High Intensity Interval Training și de-aici în sus cât de mult sport faci este pur și simplu bucuria ta, dar asta este rețeta ca să-ți deblochezi iarăși arderile și în special grăsimea abdominală, care nu se duce altfel și al patrulea lucru este postul terapeutic. Ai zis și tu de post de două…o zi, două, trei sau mai mult. Asta e….e un lucru care merită să fie făcut sub supraveghere medicală pentru că pot exista probleme. Și sunt medic, fac analize, am grijă în primul rând, jurământul lui Hipocrate spune: Primum non nocere, de asta sunt undeva….medicii mai precauți…și chestia asta o și înțeleg și mă și enervează în același timp. Adică,….ideea este: nu-i face rău omului. Dar dintr-o grijă de a nu face rău nici nu citesc ultimele studii. Eu când vorbesc de Keto și vorbesc de Intermitent Fasting sunt niște lucruri care…uite, și tu spui, le-am testat acum 7 ani. Eu nu am vrut să testez pe pacienții mei decât la momentul în care sunt de zeci de ani…de zece ani, cel puțin studii în zona  asta. Și s-au adunat până la un moment la care pur și simplu nu mai poți să le ignori. Eu nu mai pot să le ignor! Alții…și inclusiv o parte din colegii mei, aleg să le ignore în continuare, deși evidențele…evidențele sunt acolo, da? Iar de asta spuneam….a patra…al patrulea lucru Fasting-ul terapeutic pe termen lung, periodic, nu în fiecare săptămână, periodic.   

(RC)– (0:49:29): Dar cât îl recomanzi? Cât de lung?

(CP) – (0:49:31): Recomand, 3 sau 4 zile odată la 3 luni, asta aș recomanda ca și bază. Aici studiile spun că este acel Switch Pot în care declanșezi autofagia, declanșezi regenerarea celulară, care practic face curățenie în celule, în celule, asta se întâmplă efectiv în celule, deci nu e povestea cu Colon Help și ce scoți din intestin, detoxifiere și altceva. Este….celule tale intră în mod de mentenanță, este ca un fel de somn bun. E destul de simplu să te gândești cât de mult te îmbătrânește o noapte de nesomn. Uită-te în oglindă! La fel, este și să nu-i dai pauză organismului să-și ia…să se regenereze. N-ai de făcut nimic! E atât de simplu! Zici: n-are cum să fie atât de simplu și atât de eficace! Și răspunsul este: nu există o pastilă pe care s-o iei și să nu poți să dormi! Nu există! Sunt prea multe lucruri…nu…dar să poți să….nu dormi în ideea de să-ți înlocuiască total somnul, da? La fel! Bucata asta de Fasting periodic este de a da practic corpului perioada de repaus să-și facă curățenie în… închidem restaurantul pentru curățenie. Nu mai avem clienți! Facem pur și simplu curățenie, curățăm toate oalele, tot ce n-am făcut de ani de zile pentru că tot aveam clienți care intrau pe ușă și intrau pe ușă, acum suntem în mod de mentenanță. Și-al doilea lucru ce se întâmplă magic este să fie stimulate în mod natural celule stem; se curăță…se dezasamblează lucrurile care nu… de care nu mai ai nevoie și se reconstruiesc pe tiparul originar, se reconstruiesc țesuturile. Este absolut extraordinar! Asta este ceea ce fac eu cu oamenii! De asta e important undeva că mi-am păstrat bucata de expert, pentru că acum sunt în zona de: vreau să dau asta mai departe! Cum să reinventez undeva KiloStop-ul să pot să-l… astfel încât oamenii să nu se mai chinuie cu diete.              

(RC)– (0:51:31): Eu aș mai adăuga la cele 4, dar asta după studiile tale…și probabil știi de ele…nu știu exact de ce nu le-ai adăugat, dar mi-aș dori o explicație dacă ai….

(CP) – (0:51:46): Încep să țin lucrurile cât mai simple! Dar sunt foarte curios ce zici!

(RC)– (0:51:49): Expunerea la rece, cel puțin băile reci cu gheață, și…..un tip de meditație…orice tip de meditație, care pur și simplu te face să respiri profund. Să-ți oxigenezi sângele…pur și simplu!

(CP) – (0:52:07): Astea sunt două lucruri pe care le fac. Dar nu le spun oamenilor de la început asta! Le spun în luna a treia, luna a patra, când oamenii ajung să aibă încredere, oamenii văd niște rezultate, oamenii încep să fie dispuși să se ducă spre zona de performanță! Nu uita, eu lucrez cu oameni care au de dat în primul și în primul rând kilograme jos și pe asta mă concentrez! După care, lucrurile sunt extrem de….. pot evolua mult în zona  de High Performance. Meditez aproape zilnic, deci am 900 de zile de meditație, iar strick-ul meu cel mai lung a fost 643. E foarte important asta! E foarte important să meditezi 10 minute pe zi. E foarte important să respiri! Dar…lumea vine la mine așteptându-se să fiu nutriționist. Deja sunt mult mai mult decât nutriționist. Și este una dintre lucruri modul în care mă cadrez. Pentru că eu sunt și psiholog. Pentru că psihologia mă ajută ca un bun coach să obțin rezultate. Dar ei nu vor asta de la mine. Cel puțin nu în primă fază! Zic lasă-mă cu psihologia aia…mie dă-mi dieta, da? Ca să încheiem cu nutriția aș vrea să spun asta și să trecem în partea de business. Este…toată lumea știe nutriție, da? Și toată lumea când vine la nutriționist sau 90% din ei, vor o dietă, nu alte vrăjeli, Nu sunt dispuși să-și schimbe viața. Nu sunt dispuși să caute cauza. Deci, ei vin absolut ignoranți de faptul că au ținut diete până acum și n-au funcționat și când vin la tine spun: mai dă-mi o dietă. Și pacienții și medicii sunt în paradigma: ai febră, ia paracetamol să-ți scadă febra! Nu contează cauza! Ai kilograme în plus? Ține o dietă! Adică, dacă ți-au crescut kilogramele, hai să-ți dăm niște paracetamol, asta fiind dieta să-ți scadă kilogramele. Ignorând cauza! Și în felul ăsta te îngrași înapoi. Puțin sunt dispuși să-și schimbe obiceiurile și puțini sunt dispuși să înțeleagă că trebuie să-ți găsești…să găsească cauza care, de multe ori, de mult mai multe ori este o cauză metabolică pe care, dacă targetează, încep cumva schimbarea de metabolism, iese mult mai simplu după și iese sustenabil pentru că aliniat cu hormonii tăi, nu împotriva lor. N-aș paria niciodată ca la ruletă, împotriva hormonilor mei. Întotdeauna vor câștiga. Oamenii cred că este despre mai puțină mâncare și mai multă mișcare. Și așa este dintr-un punct de vedere. Dar nu se gândesc că există un motiv pentru care mănâncă prea mult. Sau nu fac mișcare pentru că pur și simplu că n-au energie. N-au energie să ridice de jos, că n-au suficientă voință. Și vin la tine…vin la mine spunându-mi: tu dă-mi voință! Dacă-aș avea eu voință în plus m-aș ține și m-aș face, dar nu este despre asta! Întrebarea mea acuma, trecând în zona de business este: cum poți să faci o afacere în zona asta în care să fii și revoluționar, dar în același timp să ai grijă; pentru că suntem o clinică medicală, și nu uita, dacă în contabilitate, creativitatea se numește evaziune fiscală, de multe ori în zona de medicină, creativitatea se poate numi malpraxis. Există acest echilibru pe care trebuie să-l avem. Asta este! Sunt în fața unei schimbări; o să-ți povestesc și ce alte schimbări din zona de automatizare și simplificare am simțit nevoia să fac și de ce am simțit nevoia să fac asta, dar sunt curios, care e părerea ta aici. Cum este, cum vezi tu bucata asta de a îndrăzni; să ai o afacere, să-ți bazezi niște venituri pe ceva care este atât de controversat, dacă vrei să schimbi ceva, și are atâta rezistență atunci când…. deci, dacă și doctorii și medicii nu cred….         

(RC)– (0:56:01): Răspunsul e simplu! Extrem de simplu! N-o să meargă așa! Direct! N-o să meargă! Pentru că oamenii n-au în ce să aibă încredere. Ca eu să pot să urmez ceva, orice, trebuie să am încredere în ceva: trebuie să am încredere ori în sistemul medical, ori în ceva pe care mi l-a băgat societatea în cap atât de mult timp, încât să pot să mișc curul să fac ceva sau să investesc în ceva. De-asta oamenii vin și cer diete. Pentru că n-au încredere în altceva. Oamenii cer dieta pentru că-n aia au încredere. Oamenii cer paracetamolul sau pastila pentru că-n aia au încredere. Deși, de cele mai multe ori e mai mult efectul placebo la multe pastile decât la ce face pastila, cu adevărat. Dar…în aia au încredere. Și-atunci, de fapt, tu te lupți cu ce nu trebuie. Tu trebuie să te lupți cu încrederea. Și încrederea, cel mai ușor este transferată către o persoană, nu către un sistem. Așa că, primul lucru pe care-l ai de făcut este brandul personal. Tu poți să schimbi asta! Poți să schimbi asta prin a crea un brand personal, care este mult mai diferit față de ce spun medicii sau ce spun…ce spune societatea. Prin a demonstra asta! Prin a face show-uri! Prin a face…din astea de slăbit…cum să zic…concursuri filmate și așa mai departe. Prin aia schimbi. Businessul este doar ceva ce servește după…nu…oamenii care ajung în business, ăia nu se mai întreabă dacă ceea ce le dai acolo e bine sau nu. Ăia te urmează pentru că le-ai câștigat încrederea. Ce le dai să facă, fac și-și schimbă viața. Așa că, cumva oamenii pun lucrurile ăstea câteodată, antreprenorii nu le pun în ordinea în care ar trebui sau nu-și dau seama exact cu ce e lupta lor! Cu ce se luptă! Eu am ieșit acuma în față cu TBF-ul nu pentru că-mi place! Știi bine cât de mult urăsc să fiu în față!          

(CP) – (0:57:59): Și eu la fel! De asta rolul meu este mult mai mult de inspirație și de susținere decât să ies în față…dar n-am…nu știu am simțit că n-am altă șansă…

(RC)– (0:58:09): Misiunea mea e mai importantă decât propriile mele preferințe. Și atunci…în momentul în care misiunea s-a cristalizat, și-am zis asta e ceea ce vreau să schimb în lume și anume vreau să schimb România…  

(CP) – (0:058:21): Te-a scos din zona de confort!

(RC)– (0:58:22): Exact! Și ceea ce vreau să las cu adevărat în spate…mi-am dat seama…ok, care sunt mijloacele…în primul rând trebuie să dau informația. Că voi fi înjurat pentru informația pe care o dau? O, da! Sunt înjurat de angajați, care cred că eu încerc să-i fac sclavi, asta e în capul lor; sunt înjurat de antreprenori, care ei cred că lucrurile ar trebuie să fie cum…sau că problema sunt politicienii sau că problema sunt angajații, sau că problema sunt managerii, nu sunt….nu e modul lor de management, dar sunt înjurat de unii…. dar din ce în ce mai mulți adoptă lucrurile ălea, apoi după ce le pun în practică zic: hopa, stai așa! Chestia aia chiar a funcționat! După aia, chestia aia iarăși a funcționat și….aveam nevoie să fac aia…și am de gând s-o fac și mai puternic, nu pentru că-mi place să fiu în față, după mine…știi foarte bine unde stau în Spania, n-am pe nimeni în jurul meu câțiva kilometri; sunt pe vârful unui deal cu vedere la mare și tot ce văd în jurul meu e mare, munți și asta-i viața mea ideală! Dar…n-o să pot să-mi ating misiunea aia, altfel! Și-atunci trebuie s-o duc în locul în care sunt oamenii acum, pentru că știi foarte bine: pacing și leading. Nu pot să trec direct în leading! Nu pot să vin cu toată schimbarea asta și oamenii să sară acolo! Pentru că vor sări Early Adoptors și ăia sunt foarte puțini. Și-atunci trebuie să fac pacing! pacing ce înseamnă, de fapt? Înseamnă să mă duc la nivelul la care sunt oamenii și să văd ce vor oamenii cu adevărat acum. Mai știi când aveam noi marea problemă din businessul tău, și anume a vinde pachete de menținere? Oamenii nu cumpărau. Ce-am făcut acolo? A fost să introducem pachetele de menținere în pachetul de slăbit. Pentru că oamenii voiau să cumpere slăbit, nu menținere. Pentru că asta e și ce creează discrepanța dintre expert și…omul care ar trebui să-l ajute. Este diferența ata mare dintre ei, de…diferențele ăstea mari de înțelegere. Și gap-ul asta, de fapt ce este? Este un gap de încredere…nu este un gap de informație! Poți să dai tu informația extrem de bine, dacă omul n-are încredere, informația trece pe lângă ei, și știm amândoi cum absolut orice poate fi contrazis. Uită-te la Trump…dacă nu… dacă nu-ți vine să crezi. Atunci eu ca…. informația mea și ce știu eu să fac și ce pot eu să fac cu echipa minunată pe care o ai, cu atâția medici pe care i-ai trăinuit, pe care i-asi scos din presupunerile vechi să facă ceva…cu adevărat semnificativ               

(CP) – (1:01:07): Medicii de la KiloStop, în primul și-n primul rând au…au această bucată de a ajuta în plus. De a deveni și coach…și prieten pentru…pentru oameni…nu doar să le prescrie, să le dea un tratament și să….și cu asta basta…și pentru asta le mulțumesc extraordinar. Adică, sunt oameni, înainte să fie medici, asta găsești la KiloStop. Acum, bucata de următorul salt, ca să negăm undeva…chiar dacă sunt studii…să renunțăm la niște paradigme că…grăsimile ne.. grăsimile ne bu…grăsimile ne omoară inima și se…depun pe artere și că… să mâncăm de mai puține ori pe zi este o chestie bună, ăsta e un alt salt care e nevoie de timp….   

(RC)– (1:01:54): Nu…e nevoie de încredere! Nu e nevoie de timp! Timpul ceea ce creează, de cele mai multe ori este încrederea. De-aia, oamenii zic: e nevoie de timp, în adopție. Pentru că uite, de exemplu, eu, eu nu mi-am cumpărat, deși îmi place tehnologia la maxim, eu nu mi-am cumpărat primul iphone. Eram cu Blackberry, pe atunci. Mi-am cumpărat iphone când a apărut iphone 4. Ce s-a întâmplat în timpul ăla? Am câștigat încredere! Pentru că am văzut din ce în ce mai mulți oameni având ăla, demonstrându-mi tot felul de chestii pe care puteau să le facă și eu nu puteam pe rahatul meu de Blackberry până când am câștigat destulă încredere încât să trec acolo. Motivul pentru care nu pot să trec la Android este că…Android-ul încă nu poate să-mi câștige încrederea.    

(CP) – (1:02:38): Și când vorbeai de încredere, să ne întoarcem la brand personal. Deci, spuneai că încrederea se construiește prin încrederea într-o persoană…

(RC)– (1:02:45): Se construiește cel mai ușor! Nu spun că este singura modalitate, doar spun că este cel mai rapid. Ne este mult mai ușor să avem încredere într-o persoană decât într-un brand corporate. Și apoi e mult mai ușor să fac transferul din brandul personal în brandul corporate. De asta…companiile lui Musk acuma…se bazează pe asta. Cumva el a făcut-o foarte interesant. El și-a câștigat brandul personal prin a construi ceva mișto ca corporate, ca produs, dar, după, brandul lui personal, i-a crescut celelalte businessuri. Acolo creezi fani. Asta e ceea ce aș face. Asta e ceea ce…pe ce m-aș focusa. Ar fi să creez acest brand. Să scriu cartea…aia care să sară de pe rafturile librăriilor. Știi, nu o carte doar să…o carte mediocră. Cu un titlu mediocru, știi? De nutriția nu știu cum sau nu știu ce. Ci, pur și simplu, o chestie de genul. Cum să slăbești mâncând grăsimi și cu farfuria plină. Adică, ceva care să-mi sară de pe acolo. După care, aș intra în show-uri…Show-urile ar fi una dintre cele mai puternice lucruri! Adică, mi-aș recruta un om care știe să facă show! Care a mai făcut show-uri, dar nu l-aș face cum fac ceilalți. Nu m-as duce la o televiziune cu el! pentru că televiziunea te împinge să faci lucrurile…să  nu mai ții cont de știință, dar în show-ul, în propriul tău show, tu ai posibilitatea să ții cont de știință! Și ar fi cam singurul show…pentru că au fost foarte multe show-uri de slăbit, dar toate sunt niște bazaconii cu privire la știință, ce se întâmplă acolo. Normal că omul ăla slăbește. Când nu-i dai să mănânce și-l ții închis nu e complicat să slăbești, adică nu…     

(CP) – (1:04:41): Este mai mult efectul de program. Adică, cât timp stă o cameră pe tine și tu știi că ești filmat, nu mănânci, pur și simplu. 

(RC)– (1:04:48): Dar eu l-aș face mult mai interesant. Adică, l-aș duce mult mai în…hai, întâi să-ți facem analizele. Hai să facem analizele de hormoni! Hai să vedem câtă masă musculară ai. Că apropo de asta, și cu slăbitul, unul din lucrurile…uite, la Andreea, știi cel mai bine, la femei, cel mai greu e să dea jos ultimele bucățele de…mai ales că fiecare femeie are predispoziții pe unde i se pune grăsimea, știi? Și ajunsese la un moment dat să țină dietă de 600-700 de calorii, ceea ce era un bullshit! Și ce-am făcut împreună cu ea a fost: nu! Prima oară mănânci la menținere, chiar puțin mai mult decât menținere și facem sport de forță. Și-a crescut masa musculară. După care slăbitul a devenit foarte ușor. Mult mai ușor! Exact lucru ăsta îl faci tu când vine vorba de lucrurile ăstea eu aș începe exact ceea ce spuneai tu că e prioritar: și anume reglarea metabolismului, reglarea hormonilor și a metabolismului. După care slăbitul devine foarte ușor.   

(CP) – (1:05:56): Asta trebuie pus un diagnostic, da? Adică, pe bune să pui un diagnostic pentru că obezitatea nu este o boală… are o cauză, în spate, să pui pe bune care e diagnosticul persoanei respective.  După aceea să prescrii un tratament. Și după aceea, da, trebuie să ai perseverență, să măsori lucrurile constant, să ai coaching ca să poți s-ajungi la capăt. 

(RC)– (1:06:21): După mine, coachingul este pur și simplu este să ajungi să-ți schimbi tu mentalitatea. Deci, ăla e lucru cel mai valoros pe care KiloStopul îl oferă oamenilor. O dietă nu schimbă mentalitatea. O carte nu schimbă mentalitatea. Mentalitatea se schimbă în proces. E nevoie de un proces.  Și e nevoie de…știi cele 2 lucruri cele mai importante din vânzări, din a convinge pe cineva; din a schimba o mentalitate… oamenii le uită constant. Numărul de exemple și perioada de timp. Și anume….să conving pe cineva de ceva. Fie că sunt vânzător; fie că vreau s-o conving pe nevastă-mea de ceva, fie că vreau să îmi conving oamenii să mănânce sănătos. Nu contează! Fundamentele ăstea se respectă! Am nevoie de o perioadă destul de lungă de timp, dar în perioada aia destul de multe exemple, ca să pot să schimb mentalitatea. Pentru că după ce ai schimbat mentalitatea și oamenii, au înțeles, de fapt, ce se întâmplă. Ce se întâmplă în corp, ce funcționează pentru ei, ce nu! Să înțeleagă că nu există adevăruri absolute de genul: carnea aia nu e bine sau idioțenii de genul: dieta disociată și alte…Doamne ferește! Alte bullshit-uri de marketing! Când i-ai dat fundamentul ăla, omul ăla nu mai poate să-l mai piardă. Numai că nu poate câștiga doar dintr-o carte. Doar dintr-un video! Nu poate! E nevoie de un proces! Din păcate, învățăm multe lucruri idioate la școală, dar nu învățam ce ar trebui…ce ne-ar trebui să știm, în viață!         

(CP) – (1:07:58): Eu, de exemplu, am un canal de youtube…ies și spun lucrurile ăstea care ți le-am spus și ție, o să iasă câteva videouri fix.  

(RC)– (1:08:05): Degeaba le spun într-un mod în care nu le ascultă nimeni. De-asta trebuie să fac un show! De aia trebuie să scriu o carte, care să facă ochii mari! De-aia trebuie să vin și să contrazic pe alții. Trebuie să mă opun! Trebuie să știu exact cine mi-e dușmanul! Nu să încerc să fiu pe placul tuturor pentru că nu faci nicio schimbare, numai că trebuie să te duci aici pe partea mai științifică! Adică, să fie show, dar în același timp să fie științific. Dacă-ți măsori lucrurile și apoi fac teste; de exemplu cu dieta normală, cu o dietă normală și cu dieta asta și după aia măsurăm din nou, care-s diferențele. Pentru că sunt diferențe mari. Oamenii știu, din păcate, la noi, în România știu doar slăbit. Slăbit! Păi, nu slăbitul e un căcat, scuzați-mi expresia! Pentru că dacă tu slăbești din masa musculară, nu uita că, inima ta e un mușchi, și în afar’ de asta corpul transformă mult mai ușor mușchiul în energie decât grăsimea și ajungi după aia la 50 de ani să ai probleme de spate; să nu poți să te mai miști; să ai dureri peste tot pentru că nu mai au mușchii care să susțină oasele. Cumva, s-a dus chestia asta de mușchi doar într-un lucru estetic, doar aia care vor să arate nu știu cum vor mușchi. Ai nevoie de mușchi să fii bine….          

(CP) – (1:09:29): Am înțeles! Deci, ce-mi spui este…show…este că asta este un punct cheie decât informație și asta este și un pas cheie mai departe decât testimonialele pe care, nu știu, am putea să le folosim aici…. 

(RC)– (1:09:47): Oamenii de ce să-ți asculte testimonialele? Testimonialele sunt bune în momentul în care omul e interesat de mine și-atunci mai are o obiecție. Acolo mă ajută testimonialele. Dar testimonialele nu pot să-mi facă omul neapărat interesat de mine. Decât dacă sunt făcute sub formă de show. Oamenii ce vro? Oamenii vor entertainment. Ideea este educă prin entertainment. Și Doamne ajută că la tine sunt enorm de multe posibilități de-a face asta!   

(CP) – (1:10:15): Și care-i persoana critică? Că știi că eu sunt bun la multe, dar nu-s bun la management. Care-i persoana critică aici care să… care să poată să fie managerul de proiect pentru acest lucru? 

(RC)– (1:10:27): Producătorul! Producătorul show-lui. Ai nevoie să-ți găsești un om remarcabil ca și producător. La fel pentru cartea aia care vrei s-o scoți: bestseller! Nu te duce la oamenii de la noi, că noi nu am avut români cu cărți bestseller! Decât…în fine…Bestseller…ce înseamnă bestseller în România, care înseamnă câteva mii de bucăți vândute. Mergi la un…cineva în afară. Cum poți să scoți 1, 2, 3 cărți.    

(CP) – (1:10:56): Și cum treci peste chestia asta? Că eu…peste partea că…misiunea mea este să spun de lucruri…deci, există cărți…. lucrurile pe care le spun eu acum. Eu n-am inventat nimic. Dar este din zona de a ajuta oamenii să pună în aplicare, pentru că asta cea mai mare dorință a mea și de ce am nevoie de oameni împrejur și îmi doresc să creez o nouă echipă în zona… acum în viitor pe această filosofie…de oameni care vor să schimbe lumea…care vor să miște ceva. Degeaba există aceste lucruri, există studiile ăstea dacă lumea nu le pune în aplicare și are în continuare credințe că este foarte greu sau este…..  

(RC)– (1:11:43): Cărțile nu sunt despre informație….Avem impresia că sunt despre informație. Dra sunt despre punctul de vedere! Sunt 11 mii de cărți de management care spun ca informație același lucru! Dar 1-2 dintre ele au ajuns să fie citite și recitite și recitite. De cele mai multe ori, pentru că s-au spus dintr-un alt punct de vedere! Informațiile nu sunt ceva ce nu s-a mai auzit! Cumva…de prea multe ori se pune mai mult accent pe informație decât pe punctul de vedere din care e transmis, pentru că punctul de vedere e mai valoros decât informația, de multe ori. Normal, că informația trebuie să fie sănătoasă. Dar punctul de vedere din care fac aia! De, exemplu, dacă aș publica o carte cu jurnalul la zece oameni care au slăbit 50 de kg. Jurnalul zilnic. Am mai…exact aceeași informație care aș avea-o într-o carte…să zicem despre sănătate, care să zicem, îmi zice toate aceste sfaturi, dar ajung la omul ăla dintr-un alt punct de vedere. Tu gândește-te că oamenii ăștia au nevoie de număr de exemple și perioadă de timp. Dar au nevoie de numărul ăla de exemple…Și…trebuie să le dai  numărul ăla de exemple în chestii de la…care ar fi interesante pentru ei la nivelul la care sunt acum. Iar atâta timp cât îți crești brandul ăla personal, oamenii au încredere în tine, oamenii vor avea încredere în business. Și atunci vor urma ceea ce vrea businessul să le ofere.         

(CP) – (1:13:18): Eh….îhmmmm…..uite acum vreau să te trec și în zona de…de la cum facem business în zona nutriției…la bucata efectiv…de sisteme și de business…pentru că vreau câteva sfaturi de la tine aici. Dar vreau să încep prin a spune ce s-a întâmplat în criză. În criza asta cu Covidul când am stat acasă. Pur și simplu, am spus ies din victimă. A apărut spectrul clar ca să dăm faliment, dacă lucrurile mai stau închise mult timp și am spus: ok; cum aș vrea să fie viața mea; ce fel de oameni vreau în echipă; ce fel de clienți vreau, deci, care-i clientul intern și extern; ce fel de clienți vreau să mă ocup sau să ne ocupăm de ei; cum vreau să mă simt când vin la muncă și ce tip de business vreau să am în ideea să nu mai dau vina când țin un model de business care nu  e scalabil și care e dificil…să nu mai dau vina pe…..manageri mei sau pe alți angajați sau pe doctori că KiloStopul face într-o lună….poate să facă într-o lună mai puțin bani decât dacă aș face eu dacă aș lucra singur ca și nutriționist cu câțiva clienți VIP. Și am luat decizia că trebuie să schimb niște lucruri. Am curățat deja echipa și am păstrat doar oamenii cei mai buni la care au nevoie de puțin management, pentru că eu nu sunt un manager sunt un leader și pot doar să…adică, pot să fac asta cu ei.  Pe de altă parte, am zis că fac lucrurile doar cu bucurie și îmi găsesc modalități în care să fac lucrurile nu așa cum se fac, ci așa cum simt că vin natural de la mine și cum sunt…când sunt eu cel mai autentic. La fel am spus, ok, ce clienți vreau să am, cărora să le aduc cea mai mare valoare posibilă și ce tip de business vreau să am în ideea să  nu mă mai vait în marjă de profit de 10% în zona asta în care te…tot ce-ți trebuie 2-3 luni de Covid și-ți pun businessul la pământ. Și să merg acolo unde merită să fie o afacere, care să aibă după aceea capitalul să crească și să contribuie. Lucru care mi-l doresc…mi-l doresc din toată inima. Așa am ajuns la un model de business acum, în zona ce spuneam și la început că-mi doresc să automatizăm cât mai mult, lucrăm deja; avem o platformă pe care…o platformă de….de cursuri online, pe care am structurat practic 2 programe: program de resetare metabolică, și pe de altă parte programul clasic, ca să spun așa, programul de slăbit ușor, care e pentru cei care n-au neapărată nevoie de resetare metabolică, da? Odată sunt cele 2 și sunt 2 programe diferite, și fiecare dintre ele….la fel…văd la momentul la care…..lucrez….asta este o problemă la care vreau să mă ajuți, este că mă uit și văd cât de diferit slăbesc femeile față de bărbați și că este nevoie de-un program adresat femeilor și bărbaților, în mod special și după aceea, cât de diferit este…cât de diferită este, de exemplu, femeia de la 40 de ani sau și mai ales femeia de la 50 de ani, după menopauză, față de o persoană de 25-30 care n-are nicio problemă în zona asta. Pentru că îmi doresc asta să…să ajut oamenii, să fac o platformă online, dar care să fie cât mai personalizată. Și mi-e greu undeva să încep aici cu atâtea variante și pe de altă parte, îmi dau seama că ăsta este drumul și ăsta este drumul în ideea de…a refăcut undeva pachetele KiloStop care merită să fie…le-am refăcut în varianta…avem acum varianta Basic, încă nu este lansat pe site. Nu-l vezi acum, dar este varianta Basic, varianta standard și varianta Expert. Adică Basic înseamnă primești tot…tot cursul online și toate…toate e-mailurile de motivare și suport de grup și ai o singură consultație cu medicul și după aceea poți să-ți programezi când ai tu nevoie, câte vrei în plus. Pentru că s-ar putea să meargă foarte bine și așa. Pentru cei care n-au probleme. După care, este abonarea standard a noastră, care înseamnă că pentru un program de 3 luni….sunt programe de 3 luni toate…pentru un program de 3 luni, abordarea standard înseamnă că sunt 8 consultații acolo, care sunt programate în ăstea…în ăstea 3 luni, și este…pur și simplu…realizezi de la început că am nevoie de ajutor pe parcursul acestor 3 luni și am nevoie de medic pentru asta și există și a treia variantă; varianta Expert, la care…..ajungi la cel mai bun doctor din KiloStop sau la cei mai buni doctori din KiloStop, la momentul la care….profesorii noștri…profesorii din KiloStop, adică, dacă n-a mers și n-a mers cu medicul specialist, ajungi la domn’ profesor. Ideea asta… sunt așezate noile programe, da: Basic, Standard și Expert în ideea de a-ți putea să-ți aduci…de a putea să-ți iei atâtea consultații cât ai nevoie, să-ți alegi suportul exact cât ai nevoie, deși, e adevărat, oamenii s-ar putea să nu realizeze cât au nevoie, de la început, da…dar e în ideea unui phasing și a unui leading, de a automatiza cursul; deci, zona de diete, să poți să-ți alegi rețeta, dieta….lucrăm deja, avem 10 tipuri de diete; nu e doar dieta Keto, da? Dieta Keto sunt undeva 4 din…și acest dieta Keto sunt…este făcută la KiloStop o găsești în ce faci în luna 2…în luna întâi, în luna a doua, în luna a treia. Ce faci dacă te blochezi…adică există o întreagă filosofie în spate care…….pentru că….oameni…..exact ca și la tine…..le dai rețeta, dar ei nu reușesc dacă nu o și personalizezi undeva pentru ei. Și lucrurile le-am dus spre a putea să automatizez inclusiv această personalizare, la care se potrivește pentru 80% sau 90% din oameni și poți să pui un diagnostic de la început, ca după aceea să intre în acest program online, susținut de consultații atâtea câte ai nevoie, tocmai în ideea și….și de a avea și suport de grup. Tocmai în ideea de a putea să las medicul să facă bucata medicală, de a primi coaching de la o echipă de coach, care sunt cu adevărat dedicați pentru asta și pot să facă inclusiv stilul VIP pe care îl fac eu. Să fie alături 24 din 24…alături de pacient….când are o întrebare pentru o săptămână, 2 sau 3 sau cât are nevoie…Încerc din toată inima, adică decizia mea e clară: vreau un sistem, pentru că vreau o clinică la care să mă pot bucura atât să schimb viețile oamenilor, cât și să fie lucrurile mai ușoare. Nu mai cred acum la 41 de ani că trebuie să mă chinui. Cred, că pot să existe și lucruri care…..să fie de la început un sistem clar și care să fie simplu pentru oameni și chiar să dea rezultate.                         

(RC)– (1:20:52): N-o să fie! Frate, businessul nu e greu datorită sistemului. Businessul e greu pentru că nu ai oamenii potriviți și nu știi să-i conduci. Nu există sistem de business care să nu-ți facă probleme. Ăsta e unul din mirajele antreprenorilor care înțeleg puțin procese, proceduri, sisteme, softuri și așa mai departe. Că se poate să creezi la un moment dat un business care să fie ușor! Că merge din sistem. Nu, nu va merge doar din sistem. Dar, asta nu înseamnă că trebuie să fie greu pentru antreprenori. Că nu se pot bucura de viață, că nu se pot bucura de business. Tot ce înseamnă e că ajung la ei probleme care n-ar trebui să ajungă la ei. Și asta pentru că nu au oamenii potriviți acolo.   

(CP) – (1:21:41): Deci, în ce rol mi-ai…în ce rol mi-ai spune să stau? Și ce roluri mi-ai spune să …să deleg și undeva sunt clar oamenii, adică, ăștia sunt oamenii cheie?  

(RC)– (1:21:50): La tine aș păstra rolul de antreprenor-leader și rolul de…researcher sau fața companiei sau ceva acolo, da? Dar niciodată rolul de manager, da? Acolo ai nevoie de oameni. De oameni care….. să nu lase problemele să ajungă la tine. Oameni care să poată să-și rezolve singuri problemele. Oameni cu care să poți să te întâlnești, să le transmiți o nouă viziune pe care o ai; să le transmiți o nouă tehnică pe care ai găsit-o; să le transmiți noile informații și ei să poată să le traducă în compania, de acolo. Adică, problema ta nu este că e businessul complex; problema ta este că ajunge toată complexitatea aia la tine! Asta este ceea ce trebuie să înțeleagă antreprenorii! Businessurile 100% automatizate s-au inventat demult, manageri buni, nu se inventează acum. Nu ține neapărat de software: Softul ne permite să scalăm mai repede decât ne-ar fi permis înainte sau să ducem ceva mai rapid în companie sau să măsurăm mai bine ceea ce se întâmplă. Dar tot trebuie să fii bun manager! Tot trebuie să știi să faci management bine! Și sunt oameni care….și-ar dori să contribuie la misiunea ta și lor le place să ajungă problemele la ei și să le rezolve managerial.       

(CP) – (1:23:17): Vezi, eu am un manager acum, dar tot în stilul meu este un manager part-time și rolurile nu sunt clare. Îmi doresc din toată inima un manager, la care să pot să-i dau asta, și dacă din ascultătorii care sunt acum e cineva atins de misiune, poate să-mi scrie la adresa mea de KiloStop. 

(RC)– (1:23:40): Oricum vreau să fac un newsletter pentru toată comunitatea TBF, în care, de la companiile pe care le cunosc și știu ce caracter este în spatele leader-ului, vreau să trimit aceste anunțuri; uite, KiloStop-ul să zicem vrea un manager pentru asta; da bă vreau un manager pentru asta, Izotec-ul vrea un manager pentru asta și celelalte companii. Asta, din nou, pentru că mi se pare că foarte mulți antreprenori nu înțeleg recrutarea.    

(CP) – (1:24:17): Da! Ce vreau eu să zic este așa…este bucata că…..un business nu poate crește mai sus decât antreprenorul ei și eu sunt un exemplu pentru asta. Am fost rănit de câțiva oameni și după aceea m-am închis și am spus: nu!, trebuie să le fac eu pe toate…..acum nu mai sunt în zona asta….îmi dau seama cât de…. important e….cât de important e asta și în același timp poate că nu îmi dau seama pe de-a întregul, dar uite, care e problema mea acum: eu am schimbat practic viziunea la KiloStop în această perioadă, deși în afară nu se vede foarte bine. Dacă intri pe site nu vezi încă lucrurile schimbate. Îmi doresc să atrag un manager pentru noua…..misiune.

(RC)– (1:25:07): Păi, asta înseamnă s-o cristalizezi și s-o transmiți. Trebuie să fie ca un video inspirațional: uite ce vreau eu să realizez și ce mijloace vreau să folosesc și am nevoie de 3 oameni critici. Omul care să conducă aia, omul care să fie responsabil de aia și omul care să fie responsabil de aia. Cine vine alături de mine? Asta înseamnă recrutare! Și-apoi să promovezi video-ul ăla, nu să-l pui pe ejobs. Ci să-l promovezi la fel cum promovezi un produs, cum promovezi un nou serviciu. Asta înseamnă! 

(CP) – (1:25:43): Deci ăsta-i jobul meu! Jobul meu este să fac video-ul ăsta; să-l promovez și video-ul ăsta să fie o cât se poate de….nu știu…de autentic și deschis să spun viziunea și să spun ce-mi doresc, iar când spun ce-mi doresc, să mă adresez unor oameni maturi, spunând foarte clar care sunt responsabilitățile și…… 

(RC)– (1:26:05): Eu cum recrutez….la mine-i simplu. Eu spun: uite, astea sunt, asta e viziunea, normal c-ar fi bine să dau și puțină istorie; puțin context, dar nu prea mult că nu sunt oamenii interesați de aia în momentul ăla, da? Doar că am pornit acum 11 ani o clinică și am ajuns la 50 de medici și 4 clinici și am ajutat să slăbească oamenii cât…câte kilograme ai ajutat până acum? Total?  

(CP) – (1:26:32): Până acum? Vreo 215 000 de kilograme și clienți care au intrat într-un program cu noi, de cel puțin o lună, sunt 17 000 și ceva.  

(RC)– (1:26:43): Na…deci, 215 000 de kilograme slăbite…asta spune multe, da? Uite, asta e istoria! N-am nevoie de mai mult în istorie! Apoi, care-i viziunea? Aș vrea ca 80% din români să fie supli, sănătoși, fericiți. Sau câți? Vreau 5 milioane! Dacă știu că se întâmplă, dacă știu că sunt 5 milioane și dacă acum sunt să zicem un milion și eu vreau să duc asta la 5 milioane sau vreau să duc asta la 10 milioane, și uite cum am de gând s-o fac și de ce e nevoie de lucrul ăsta. Iar apoi vin și spun: uite, am nevoie pe rolurile ăstea critice! Rolul ăsta are obiectivele ăstea, clare. Rolul ăsta are obiectivele ăstea. Clare. Oamenii își înțeleg rolul. Mulți pe mine mă întreabă de exemplu cum fac eu interviurile pentru că ei cred că eu pun niște întrebări foarte inteligente după ce am făcut și au ajuns oamenii potriviți în interviuri, cum fac eu interviurile după. La mine există 2 interviuri: unul scurt, în care vreau să scot oamenii care n-au treabă, da? Nu vreau să-mi pierd timpul și-atunci maxim o jumătate de oră e împărți în trei părți de 10 minute. Prima…de 10 minute pun niște întrebări generale, să înțeleg experiența, după care pun câteva întrebări specific-tehnice, mă interesează să văd că există skill-uri și apoi 10 minute vreau întrebări de a persoana aia. Dacă n-are întrebări, nici nu mai avem vreo conversație. Pentru că un om pasionat, un om care a fost mișcat de misiune, are întrebări….după care, cei care se potrivesc am al doilea interviu cu ei. Care….interviul durează cam 2 ore. Dar ce fac acolo? Eu iau obiectivele și toate rezultatele cheie din acele obiective și…..pun întrebările. Cum ai face să atingi asta? Cum faci să atingi asta? Cum faci să atingi asta? Și omul, sunt acolo pentru el, să mă întrebe, să afle informațiile. Păi, stai puțin că mi-ai spus să ating aia, dar spune-mi cât e acuma, cum e acuma, când e nu știu cum. Și așa mai departe. Sunt acolo. Din asta îmi dau seama. Nu am întrebări din alea, mult prea filosofice, mult prea…nu! Pentru că obiectivele sunt importante! Dacă ești mișcat de viziune și de obiective și ai skill-urile necesare; that’ s it! Tot ce mă interesează după, apropo de personalitate, este să nu fii un nesimțit! Dacă ești un nesimțit, poți să ai tu skill-urile lu’ Dumnezeu! Nu mă interesează! Atâta timp cât nu ești un nesimțit și restul se întâmplă, este extraordinar! Iar apoi totul, toată munca, chiar dacă suntem prieteni, chiar dacă ne auzim și glumim, chiar dacă avem întâlniri de brainstorming și așa mai departe, tu ai niște obiective, targete, totul este foarte clar transformat în rezultate cheie măsurabile și obiective. Totul este transformat așa. Și managementul este de fapt, de acolo!   

(CP) – (1:29:57): Da….ăsta este un lucru pe care l-am apreciat mult la tine….cât de clar poți să fii și să separi lucrurile, între: ăstea sunt obiectivele, aici suntem în business, asta-i prietenia. Ele pot exista împreună. Eu mereu am înțeles….adică,….mereu….până acuma…..înțelegeam acea bucată că să fii bun cu oamenii înseamnă să-i ierți. Am înțeles de la tine după mulți ani că să fii bun nu înseamnă să-i ierți și în același timp, nici să-i cerți. Înseamnă pur și simplu să spui, obiectivul nu a fost îndeplinit. Se întâmplă asta!  

(RC)– (1:30:32): Apropo, ca antreprenori, și ca oameni, noi știm cumva să fim într-o extremă sau în alta. Cam asta exersăm în societate. De exemplu, antreprenorii, ori pică în categoria, în extrema de a fi ca-n familie cu angajații; nu există nicio limită, nimic, este totul o prietenie acolo și certuri normale ca-n familie, ori în partea cealaltă de dictatori, în care nu le pasă de nimic. Dar evoluția noastră…nu este din a fi într-o extremă sau în alta; este de a le cunoaște pe amândouă; de a fi confortabil cu amândouă; apoi să putem să fim în echilibru. Pentru că problema nu este că ești într-o extremă, problema este că n-ai ajuns s-o cunoști pe cealaltă. Sau n-ai ajuns să fii confortabil cu ea. Și de acolo vine evoluția! Gândește-te și la tine! Apropo, gândește-te la partea ta de expertiză. I fost într-o extremă când ai început nutriția și misiunea asta a ta, într-o extremă de dietă. Era dieta normală: piept de pui, salată, uite-așa se ajunge. Ai trecut în cealaltă extremă în timp de vegan și….mâncat numai surcele și așa mai departe. Pentru ca apoi să ajungi la un nivel la care aproape nimeni…nimeni altcineva nu ajunge, în care le înțelegi pe ambele și în care poți, din punctul ăsta, pentru prima oară, poți să dai sfaturile pe care nimeni altcineva nu poate să le dea. Așa că nu este rău să fii într-o extremă sau în alta. Ideea este să fii conștient: băi, eu sunt confortabil doar în extrema asta. Am nevoie să ajung să fiu confortabil și în cealaltă extremă, iar apoi să iau decizia cum ar fi bine să fiu. Ăsta este pur și simplu un exercițiu. Nu este atât de greu. Și o să vezi că cu cât treci mei multe prin extreme și treci dintr-o extremă în alta, apropo, ăsta e un exercițiu de făcut cu propria ta viață; să-ți iei lucrurile importante din viața ta și să vezi în ce extremă ești. Iar apoi să-ți pui întrebarea dacă ești confortabil cu adevărat cu cealaltă extremă. Cu opusul extremei. Și să-l experimentezi. Pentru că și cu copii, părinții sunt de multe ori într-o extremă sau în alta. Ori sunt dictatori, ori sunt prea prietenii lor. Știi? Își uită rolul. Cu sănătatea la fel. Unii sunt într-o extremă atât de mare încât numai trăiesc. Adică, am avut prieteni, care la nunta mea mi-au zis înainte dacă am meniu vegan și-am zis: lasă-mă dracu în pace că nu fac meniu vegan acuma! Și au zis: e ok dacă ne aducem noi mâncarea să ne-o pună bucătarul în farfurie? Aia nu prea e o viață care merită trăită. Poți s-o trăiești mult și…..      

(CP) – (1:33:35): Ce voiam să-ți spun așa în încheiere este….că îți mulțumesc din toată inima pentru parcursul care l-am avut împreună și pentru omul care ești și care ești și astăzi și voiam să zic că…nu știu dacă știi asta…acum un an de zile am fondat clinica KiloStop Junior. Eu am 51% din ea. Am un investitor cu experiență în grădinițe și în copii, care are o altă parte și…..managerul, care este și liderul echipei are și ea…e doctoriță și are și ea o parte din companie. Adică, am făcut un salt mare în zona asta de a mă deschide către manageri, către investitori; știu că e ceva ce tu predici pentru antreprenori, să se deschidă, să folosească asta, și da, este un pas mare, care asta și spune undeva că lucrurile s-au schimbat și că accept ajutorul și că îmi dau seama de când nu trebuie să fac lucrurile singur. De-asta spun că acum îmi doresc manager și….îmi doresc….din toată inima….oameni care să vină pentru proiectul nou și să….să-l ia ca și copilul lor, adică eu să fiu tata, ea să fie mama….sau să fie…. sau el să fie mama, în zona de a con-crea ceva împreună din care  ceea ce folosesc de la mine este, nu știu….inspirația…sămânța în zona asta de creștere organiză, da? Pentru că de asta…am și căzut de la 4 clinici înapoi spre 2, 2 jumate în zona asta, pentru că nu puteam să duc atât. Eu nu aveam forța. Tu m-ai ajutat atunci să duc asta, după care pentru mine a devenit o pălărie prea mare pentru că încă nu ajunsesem la…la filosofia de a mă deschide pe bune către…către resurse. Vreau, în final să-mi dai o încurajare, să-mi zici că oamenii ăștia există; adică fără îndoială că i-am…i-am…i-am….probabil, că uite, iarăși îmi pun…îmi pun bucata de dependență…niște oameni extraordinari      

(RC)– (1:35:48): N-am altă încurajare pentru tine decât să-ți spun că în ultima lună am angajat eu 3. Și în companii în care același lucru spuneau antreprenorii. Eu înțeleg de unde vii. Înțeleg. Nu e adevărat, dar înțeleg. Numai același lucru trebuie să spui și ție, știi? Faptul că crezi în ceva nu trebuie s-o accepți ca și cum ar fi adevărat. Nu înseamnă să negi partea aia că tu deocamdată nu crezi în ea și spun de ce nu crezi: pentru că n-ai avut experiența. Odată ce-o ai, cu 2 oameni, o să te schimbi. Cine ești ca antreprenor.  Dar trebuie s-o ai cu 2 oameni. Și să poți s-o ai cu 2 oameni trebuie să ai tu disciplina. Disciplina de a stabili obiective, de a recruta bazat pe obiective și viziune și de a face management pe obiective. Și la sfârșitul lunii ăștia voi lansa noul soft 40Q împreună cu un training, care o să-l ofer total gratuit, un training complet de management antreprenorial: prin obiective, rezultate cheie și cum îl faci cu adevărat. Și noul soft este mult mai simplu, față de ce este 40Q acum. Este un soft care nu-ți mai permite să faci micro-management. Pentru că, uite care-i treaba: toți vrem o țară de calitate. Țara asta din care ne tragem, fie că ne place de ea, fie că nu, avem niște sentimente pentru ea și ne-am dori ce-i mai bun pentru țara aia. Dar o țară de calitate este construită de oameni de calitate. Nu e construită de autostrăzi, de spitale bune, de nimic altceva. E construită de oameni de calitate. Pentru că oamenii ăia construiesc autostrăzile și tot restul. Eh, oamenii de calitate…ei sunt crescuți de leaderi de calitate. Leaderii ăștia fiind manageri, fiind….oameni din companii, care pur și simplu, se pun pe o poziție de leader. Conduc pe alții. Dar leaderii de calitate, ei sunt construiți de antreprenori și de stilul antreprenorilor de management. Numai că ceea ce se întâmplă acum în România este foarte toxic cu privire la management. Noi nu construim leaderi, noi construim handicapați cu diplome. Pentru că ideea este așa: cum ai ajuns tu leader? Te-a ținut cineva de mână? A stat mereu cineva lângă tine să îți spună cum să faci și cum s-ți repari greșelile? Ai avut mereu pe cineva la care să te întorci și să întrebi…să-l întrebi: e bine ce fac să merg în continuare sau nu? Nu! Ai avut un obiectiv clar, ai avut un scop clar. Și ai dat din coate! Ai făcut greșeli, ai trecut prin ele, le-ai rectificat, și-ai ajuns leader. Asta este ceea ce trebuie să înțelegem. Asta este ceea ce creează leadership. Asta este ceea ce crește leaderii! Acest context! Iar, antreprenorii nu cresc leaderi în momentul ăsta. Antreprenorii cresc oameni dependenți, incapabili pentru că pur și simplu, ei nu le oferă context și…de asta și fac și acest soft în felul ăsta și acest training, pe care vreau să-l ofer gratuit să poată să-l vadă toată lumea, astfel încât oamenii să înțeleagă, antreprenorii să înțeleagă cum fac management prin obiective…prin obiective clare, prin rezultate cheie clare, prin măsurare. Pentru că odată ce înțeleg asta și fac asta și se țin de asta, rezultatul vor fi leaderi de calitate. Pentru că nu tu crești leaderi. Leaderii cresc singuri. Tu le oferi contextul! Leaderii ăia de calitate vor crește oameni de calitate. Și oamenii ăia de calitate vor oferi țara aia de calitate pe care…am…ne-am dori toți s-o avem!               

(CP) – (1:39:37): Da, Răzvan! Îți mulțumesc din toată inima pentru pasiunea ta…să facem lucrurile diferit. Asta e o pasiune pe care o împărtășesc și eu și să facem lucrurile diferit în ideea de a schimba ceva, de a schimba ceva în zona asta de fundamentare a lucrurilor și apreciez din toată inima ce faci ca TBF și aștept să văd noul soft. Îți mulțumesc că ai avut răbdare cu mine atâția ani, să ajung și eu la niște concluzii pentru că același lucru, de multe ori, trebuie să-l fac și eu cu pacienții mei; să-mi dau seama că oricât mi-aș dori de mult ca ei să se schimbe, ei se vor schimba la momentul la care se schimbă și…că putem să facem o lume mai frumoasă împreună. Îți mulțumesc din suflet!   

(RC)– (1:40:29): Mulțumesc pentru tot ce mi-ai oferit și pentru experiența cu KiloStop-ul și…chiar cred că ai ceva ce…nimeni altcineva nu-l are. Numai focusul trebuie să ți-l duci pe lucrurile care aduc cu adevărat valoare și vei construi un imperiu care să schimbe lucrul ăsta, care te pasionează atât de mult. Pentru că atât de mult contează pentru oameni. Nici nu-și dau seama cât de mult contează pentru ei să fie la o greutate bună; să mănânce astfel încât să aibă energie. Pentru că nu e vorba doar să adaugi 20 de ani la viață. E vorba să adaugi viață în anii ăia pe care îi ai până atunci.  

(CP) – (1:41:15): Exact! Dacă pot să închei cu asta… este să adaug 20 de ani supli, sănătoși și fericiți. Iar acești 20 de ani, nu trebuie neapărat adăugați la sfârșitul vieții tale, deci, poți să-i adaugi începând de acum.  

(RC)– (1:40:29): Mulțumesc că ai urmărit acest episod din TBF Show. Vreau să-i mulțumesc lui Cristi pentru timp, pentru prietenie, pentru ce m-a învățat și pentru consecvența de care dă dovadă în a rămâne un om de știință într-o industrie infestată cu șarlatani. Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când lansăm un nou episod din TBF Show intră pe TBF. ro și ai grijă să te abonezi. Până data viitoare, îți urez mult succes, și normal: rămâi nerezonabil!   

TBF
Copy link
Powered by Social Snap